Hoewel het officieel nog (net) zomer is, beginnen de temperaturen al te lijken op de winter. Hoewel eerst de herfst nog moet komen, willen we je toch even wat handige tips geven om je tuin straks winterklaar te maken. Want winterklaar betekent dat de tuin vóór de winter klaargemaakt moet zijn zodat de tuin de winter bijna ongeschonden door kan komen. Maar waar moet je dan allemaal aan denken? Wij geven je een 5-tal tips om jouw tuin helemaal te prepareren voor barre tijden.
Zo maak je de tuin winterklaar!
Met deze tips weet je zeker dat je een goed begin hebt gemaakt in de voorbereidingen voor de wintertijd.
#1: Sluit de buitenkraan af
Wanneer je woning beschikt over een buitenkraan, dan is het verstandig om de kraan te sluiten voordat het gaat vriezen. Een vorstventiel gebruik je om het water in de leidingen en de kraan weg te blazen. Schroef het vorstventiel op de kraan of tuinslang en blaas met een pomp alles helemaal leeg. Hierdoor voorkom je schade aan je leidingen. Iets wat niet heel eenvoudig te repareren is.
#2: Bescherm je flora
Niet elke plant kan dezelfde temperatuur aan. Met vorst op komst is het verstandig om eens na te gaan welke planten deze koude temperaturen niet aan kunnen. Je kan deze planten dan inwikkelen. Dat kan met rietmatten of vlasdoeken. Dit kan zelfs met andere doeken. Uiteraard kan je ook altijd planten binnen zetten in de schuur, serre of woning. Wat ook een goede tip is, is dat je bij sommige plantsoorten de stam kan bedekken met stro. Hierdoor blijft een belangrijk deel van de plant beschermd.
#3: Neeeee, niet op het gazon lopen!
Je raad het al…. Tijdens de vorst op het gazon lopen is niet zo handig. Uiteraard kan het niet altijd vermeden worden. Toch is het niet bevorderlijk voor het gazon om hierop te lopen. Dit heeft te maken met eventuele oneffenheden en de kans dat er op bepaalde plekken meer rotting kan voor komen dan elders. Haal ook gevallen bladeren weg en verzamel ze. Dit kan waardevolle compost worden om later in je tuin te gebruiken. Daarnaast is het handig als de zon doorkomt, dat het gras daar ook eens van mee kan genieten.
#4: Heb je een vijver? Dan is het toverwoord ‘luchtpomp’
Een luchtpomp en filter zorgen voor de nodige zuurstof en bacteriën in de vijver. Dit betekent ook dat je deze niet moet uitzetten. Het beste is om de leidingen hiervan ook te beschermen tegen de vorst zodat het reguliere proces gewoon door kan gaan in je vijver. Het opstarten van het leven in je vijver na de vorstperiode duurt langer en kost meer tijd en effort.
#5: Houd looppaden ijsvrij
Voor de veiligheid van jou, je partner, je kinderen, schoonmoeder, alles behalve ongenode gasten, is het aan te raden om de looppaden sneeuw en ijsvrij te houden. Een ongelukje zit in een klein hoekje. We willen liever niets breken, dus laten we dat ook lekker voorkomen. Dit kan door het strooien van zout. Dat geeft wel een smeerboel maar is zeer effectief. Dit is vooral handig wanneer je erg verraderlijk gladde terrastegels hebt. Bestrooi de tegels regelmatig en trek goed ‘schoeisel’ aan om de stevige stappen wat meer grip te geven.
#6: Zorg voor de juiste verlichting
In de winter is het donker. Je wilt niet achterom komen in het donker zonder dat je iets ziet. De juiste verlichting is dan heel handig. Dit kan een lichtje zijn op de schuur, een sensorlamp, fakkels langs het pad door de tuin of je kan het uitgebreider doen. Door een heel lichtplan te maken voor je tuin, waarbij je de tuin een flink op de schop neemt. Dit is doorgaans geen winterklusje, maar meer iets voor in de zomer. Bedenk dus volgend jaar op tijd wat je met je tuin wilt doen.
Uiteraard zijn er nog meer tips. Dus kom maar op als je een goede tip hebt.
Wanneer begint de winter?
Om je een compleet beeld te geven voor 2017, vermelden we de komende seizoenen op een rij:
- Zomer: woensdag 21 juni tot vrijdag 22 september
- Herfst: vrijdag 22 september tot donderdag 21 december
- Winter: donderdag 21 december tot dinsdag 20 maart 2018