Hoe maak je de tuin lente klaar?

De zon komt steeds vaker tevoorschijn, de vogeltjes beginnen weer te fluiten en de bloemen beginnen langzaam weer te bloeien. Het is weer tijd om de tuin in te gaan! Wat doe je allemaal om de tuin lente klaar te maken? Hier volgen de tips onder een rijtje.

Zorg voor je gazon
De winter tikte dit jaar onder de 0 temperaturen aan. Hierdoor en door de sneeuw heeft ieder gazon weinig zonlicht gezien. Door je gazon te bewerken met een verticuteermachine kun je het oude gras, mos en onkruid weghalen. Als je een kleinere tuin hebt kun je ook een verticuteer roller of een verticuteerhark gebruiken. De mesjes binnen in een verticuteermachine haalt alles weg uit een grasmat wat een andere kant opgroeit dan recht naar beneden. Onkruid groeit in de breedte net zoals mossen. Dit wordt dus allemaal verwijderd.

Zaaien van gras
Wanneer je het onkruid en mos hebt verwijderd ziet je tuin er meestal beschadigd en kaal uit. Het beste kun je dan als eerste je tuin ‘bezanden’. Hiervoor gebruik je het liefste iets waar je grasmat sterker van wordt. Schoon en grof zand is daar de beste optie voor. Vervolgens begin je met het door zaaien, je gaat je tuin voorzien met nieuw graszaad op de plaatsen waar je tuin dit nodig heeft. Dit is de perfecte tijd voor het ontkiemen.

Gras maaien
Als je hebt gezaaid kun je ongeveer drie tot vier weken erna je gazon maaien. Doe dit het liefst bij droog weer, dit houdt je grasmaaier langer in leven. Geen idee welke je moet kiezen? Overweeg een mulchmaaier. Dit is een grasmaaier die het gemaaide gras versnippert en weer terug op het gazon gooit, ook wel mulchen genoemd. Er zijn ook maaiers waarmee je alleen kunt mulchen, mulchmaaiers, en er zijn grasmaaiers met de mulchfunctie waarbij je kunt kiezen op het gemaaide gras in een opvangbakje komt of weer terug het gras op moet.

Ga knippend aan de slag
Als het jaar tegen maart aanloopt kun je beginnen met snoeien. Het voorjaar is ideaal omdat planten en bomen een snoeibeurt nodig hebben na een periode van kou en ijs. Begin in maart met het snoeien van je rozen, hortensia’s, lavendel en van je vlinderstruik. Andere zoals de buxus of je haag laat zich het liefst snoeien in mei. De meeste heggen moeten in totaal twee keer per jaar worden gesnoeid. De beste manier om te snoeien is om van beneden naar boven te snoeien en hierbij de onderkant iets breder te laten dan de bovenkant. Als je dit doet kan het zonlicht de onderste takken ook bereiken.

Verwijder onkruid
Onkruid is in iedere tuin een ongewilde gast. Via wortels en via zaden verspreidt dit zich over de complete tuin. Je kunt het wieden, maar het hardnekkige onkruid kun je goed aanpakken met een onkruidbrander. Als je iets anders wilt dan een onkruidbrander is er optie genoeg. Je kunt ook kiezen uit bijvoorbeeld; onkruidschoffels, een onkruid mes, onkruidschraper, onkruidborstel machines, of je kunt kiezen voor de huis-tuin-en-keuken-manieren. Als je onder bomen en struiken geen onkruid meer wilt zien kun je een mulchlaag gebruiken om onkruid te voorkomen.