Onkruid in het gras

Een mooi gazon is iets dat natuurlijk veel tuinbezitters zich wensen. Niets is zo heerlijk als de geur van vers gemaaid gras op een de zaterdag! Natuurlijk houden we allemaal van een smal, groen en mooi gazon zonder onkruid zoals klaver.

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw gazon goed kan bloeien en groeien, waardoor de kans op onkruid wordt verkleind.

Herken onkruid

Iedereen weet hoe klaver eruit ziet, en natuurlijk ook ander onkruid. Immers alles dat geen gras is hoort eigenlijk niet thuis in het gras en is dus goed bekeken gewoon onkruid. Ondanks dat het misschien wel heel mooi kan zijn. Onkruid kan echter een doorn in het oog zijn als je een tuin hebt! Onkruid is eigenlijk iets dat heel moeilijk te verbannen is omdat hij erg sterk is en gemakkelijk een koude winter overleeft. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld klaver. De wortels zijn erg koppig, wat betekent dat de plant blijft groeien, zelfs als er maar een klein deel van de klaver in de grond blijft.

Onkruid en klaver

De klaver is een veel voorkomende plant in gazons. In veel gevallen, als er klaver in uw gazon is, betekent dit dat er een tekort aan voedingsstoffen is (vooral stikstof). Klaverbladeren kunnen ook stikstof uit de lucht opnemen, zodat ze nog steeds met weinig voedsel kunnen groeien. In tegenstelling tot gras kan klaver goed overleven in een omgeving met weinig vocht. Vroeg of laat, onder deze omstandigheden, zal de klaver het gazon steeds meer overnemen als u niet voldoende onderhoud uitvoert.

Vechten is een woord met een negatieve connotatie. Wanneer klaver vanaf een grasveld wordt bediend, gebeurt dit vaak chemisch en we zijn er absoluut geen voorstander van. Op de lange termijn is het beter om de oorzaak van de klavergroei (de grond) te achterhalen en de effecten ervan (de wiet zelf) niet te bestuderen. Als uw gazon een gezonde bodem heeft, kan het gras er optimaal op groeien en is er geen ruimte voor onkruid.

De kans bestaat dat gras gewoon kapot gaat door klaver en andere onkruid, kaal wordt of niet goed groeit. Dat komt vooral voor bij schaduwrijke tuinen, waar des te vaker klaver en ander onkruid de plek van het gras overneemt. Het gras is niet sterk genoeg.

Ons advies, schaduwgras kopen. Deze soort is sterker en zorgt voor een groen gras waarin onkruid minder kans op overleven heeft.