Zo kies je de juiste tuin loungeset uit!

Een loungeset aanschaffen is soms een moeilijke taak, want er valt tegenwoordig veel te kiezen! Daarnaast wil je ook een goede keuze maken, want een loungeset is niet goedkoop. Daarom helpen we graag een handje. In dit artikel leggen we uit waar je zoal op moet letten zodat een loungeset kopen een stuk eenvoudiger wordt!

  1. Hoe ziet de tuin eruit?

Het klinkt erg logisch, maar we zullen het toch maar benoemen: hoe ziet de indeling van je tuin eruit? De loungeset moet hier namelijk wel in passen! Daarnaast moet je ook nadenken over de inrichting van je tuin. Als je een bepaalde stijl hebt, dan moet de tuinset daar natuurlijk wel goed bij matchen.

Verder moet je er ook rekening mee houden dat een tuinset meestal best groot qua formaat is. Dit ziet er heel leuk uit, maar is niet zo handig als je hem wil verplaatsen. Als de loungeset dus regelmatig van plek wisselt, dan kun je beter voor een exemplaar gaan dat makkelijk heen en weer te slepen is. 

  1. Hoeveel zitplekken wil je?

De grootte is dus een ding om rekening mee te houden, maar over het aantal zitplekken moet je ook nadenken. Vooral als je niet zoveel ruimte hebt, zul je waarschijnlijk op het aantal zitplekken moeten inleveren. Ga daarom bij jezelf na hoeveel plekken je minimaal zou willen hebben. Daarnaast is het ook goed om te weten dat de meeste loungesets een lage instap hebben. Voor mensen die slecht ter been zijn, is dit niet zo handig.

Woon je alleen met je partner en liggen jullie allebei graag onderuit in de zon? Dan is een chaise longue bijvoorbeeld een goede optie. Als je een gezin hebt of wanneer vrienden regelmatig over de vloer komen, dan is een grote hoekbank voor in de tuin (of twee losse banken) weer een beter idee. Kortom, ga bij jezelf na welke opties het beste bij je passen.

  1. Waar dient de loungeset voor?

Een loungeset is bedoeld om te relaxen. Meestal bestaat een set uit een grote hoekbank of twee losse banken met eventueel een hocker. Dat laatste is te gebruiken als stoel, maar kan ook dienen als een bijzettafeltje om hapjes en drankjes op neer te zetten.

Eet je graag buiten? Dan is een loungeset niet zo handig, want je zit dan erg laag en meestal eindigt iedereen met een bord op schoot. Wel gezellig, maar niet zo praktisch. Een dining set is in dat geval beter, want deze bestaat uit een eettafel en normale zitstoelen. Dat eet dus een stuk fijner!

Kun je niet kiezen tussen een loungeset of een dining set? Dan zijn er ook lounge-dining combinaties! Deze set bestaat uit een eettafeltje dat groter is dan een hocker, maar compacter dan een eettafel. Op deze manier heb je toch meer ruimte om het eten neer te zetten. 

  1. Wat voor materiaal wil je?

Qua materiaal valt er ook veel te kiezen. De meeste tuinsets zijn gemaakt van materiaal dat goed tegen alle weersomstandigheden kan. Het is dus een kwestie van smaak welk type het beste bij je past. Kunststof is bijvoorbeeld goedkoop en makkelijk schoon te maken. Daarnaast hangt de materiaalkeuze ook af van hoe je tuin eruit ziet. Bij sommige tuinen past een aluminium loungeset beter, terwijl bij andere tuinen een wicker set weer mooi staat. Alhoewel tuinsets goed tegen alle weersomstandigheden bestand zijn, kan het nooit kwaad om er een extra hoes omheen te doen. Zo gaat de tuinset langer mee!

Tenslotte benoemen we hieronder nog de meest gebruikte materialen voor tuinsets:

  • Kunststof: eenvoudig schoon te houden en verkrijgbaar in veel kleuren.
  • Wicker: vlechtwerk in allerlei patronen verkrijgbaar. Heeft speciaal schoonmaakmiddel nodig.
  • Hout/teak: vraagt weinig onderhoud en is erg sterk. Weegt wel zwaarder en heeft een robuuste look.
  • Aluminium: makkelijk schoon te houden. Sterk en lichtgewicht tegelijk. Wordt vaak in het onderstel gebruikt en combineert goed met kunststof.